Kannabinoidide hulka kuuluvad nii looduslik kui sünteetiline kanep ja ka kanepitaolise toimega ained (nt „spice“). Peamine toimeaine on tetrahüdrokannabinool (THC).

Kannabinoidid on tuntud kui lõõgastustunde tekitajad. Kanep ei tõsta oluliselt sportlikku sooritust, kuid selle kuritarvitamine väljaspool sporti võib kaasa tuua positiivse dopinguproovi.

Kanep on keelatud kõigil spordialadel, sest selle lõõgastav ja tuimestav mõju võib kaudselt sportlikku sooritust tõsta (nt kasutatakse valuvaigistina) ning selle kasutamine võib olla ohtlik. Lisaks on keelu eesmärk tõhustada narkootikumide vastu võitlemist ja rõhutada sportlase eeskujuks olemise tähtsust.

 

Milline on kannabinoidide mõju organismile?

Väikestes kogustes põhjustavad kannabinoidid ruumi- ja ajataju häirumist ning koordinatsiooni-, tasakaalu- ja keskendumishäireid. Ühekordsel kasutamisel võib kõrvaltoimena täheldada veel suukuivust, söögiisu tõusu ja uimasust.

Pikaajaline marihuaana suitsetamine võib põhjustada motivatsiooni ja keskendumisvõime langust ning mäluhäireid. Motivatsiooni vähendava toime tõttu on see niisiis vastuolus treeningu tõhususega. Pikaajaline marihuaana kasutamine võib olla palju ohtlikum kui tubaka suitsetamine. Kannabinoidide tarvitamine võib tekitada sõltuvust.

 

Kannabinoidide kasutamine spordis

Kannabinoidid võivad vähendada võistluseelseid pingeid ja suurendada riskikäitumist, mis võib soosida teatud spordialal paremaid tulemusi. Enamasti aga ei suurenda kanep sportlikku sooritust, vaid aeglustab reaktsiooni, halvab koordinatsiooni ja vähendab motivatsiooni. Kanepi kuritarvitamine toimub enamasti väljaspool spordikonteksti. Seetõttu on kanepijuhtumid levinud erinevate spordialade seas, veidi enam on see levinud meeskonna-aladel, nii amatöör- kui profiliigas.

 

Mida ütleb kanepi kohta maailma dopinguvastane koodeks?

Koodeks toob eraldi välja kannabinoidide kasutamise puhul, et seda tõlgendatakse olulise süü puudumisena, kui sportlane kinnitab, et ei tarvitanud kanepit sportliku soorituse tõstmiseks.

 

Milline on karistus kanepi tarvitamise eest?

Riiklike dopinguvastaste organisatsioonide Instituut iNADO on kommenteerinud karistust kanepi tarvitamise eest, viidates Prantsuse Antidopingu juhtumile.

Juhtumis kirjeldatakse, et sportlane tunnistas kanepi tarvitamist. Tema kinnitusel soovis ta vähendada ärevust tugevama vastasega kohtumise eel, kuid “ta ei tahtnud parandada oma sportlikku sooritust.” Distsiplinaarkolleegium lükkas sportlase argumendi tagasi, pidas kanepi tarvitamist spordis ohtlikuks ja kehtestas 9 kuu pikkuse võistluskeelu (2009. aasta koodeksi järgi). iNADO kommenteerib, et 2015. aasta koodeksi artikli 10.2.1.2 kohaselt peaks samadel asjaoludel kanepi kuritarvitamine kaasa tooma 2-aastase võistluskeelu, kuna kasutati tahtlikult määratletud ainet.

Vt ka USA Antidopingu põhjalikku materjali

Vt ka Eesti Päevalehe juhtkirja 28. juuli 2015 Sportimine jäi savu taha.