17515059144_7159edbbb1_kNorra Tarbijakaitseamet on hiljaaegu avaldanud uuringu, mis näitab, et ligi veerand 16-18-aastastest noormeestest kasutavad valgulisandeid. Norra riigiasutus on asjaolust häiritud ning kutsub üles spordiajakirjandust, -blogijaid ja spordiavalikkust appi, et kujundada toidulisandite kasutamisse mõistlikumat suhtumist.

 

Valgulisandid on muutumas noorte seas järjest populaarsemaks, väidab Norra Tarbijakaitseameti vastvalminud uuring. Kõige enam on valgutooted levinud noormeeste seas, kel vanust üle 16 eluaasta. 15% nendest kasutavad valgujooke igapäevaselt, 2% neist lausa mitu korda päevas.

 

Põhilised motiivid valgupulbrite kasutamiseks on seotud treeningu tõhustamise ja sooviga kasvatada lihasmassi. 76% 16-18-aastastest noormeestest kinnitavad, et võtavad valgulisandeid lihasmassi kasvatamiseks. Seda väidavad peamiselt noormehed, kes treenivad regulaarselt ja keskmisest suurema koormusega.

 

Norra Tarbijakaitseamet väidab, et osaliselt on valgutoodete kasutamisele kaasa aidanud ajakirjad, spordiblogijad ning teised eeskujud, kes avaldavad ühekülgset infot, et keha vajab lihasmassi kasvatamiseks lisavalku. Norra ametnikud on sellise suuna üle väga nördinud, rõhutades, et tervislik eluviis algab eelkõige heast ja tasakaalustatud toitumisest, eriti noores eas. Ülemääraste valkude tarbimine on enamiku inimeste puhul lihtsalt raharaiskamine, samuti võib see kaasa tuua kaalutõusu ja olulise puudujäägi mõningate vitamiini ja mineraalide osas, mida valgupulbritest kätte ei saa.

 

Kui lisandeid kasutada tavatoidule lisaks, talletab keha valku rasvana ning põhjustab kehakaalu tõusu. Norra Tarbijakaitseamet näeb seda tõsise probleemina, kuna 16-17% Norra 15-16-aastastest on ülekaalulised.

 

Uuring viidi läbi intervjuudena 1000 lapse ja noore seas vanuses 10-18 eluaastat, moodustades seeläbi esindusliku valimi. Valgulisandite uuring on osa suuremast teadustööst, kus uuritakse energia- ja spordijookide, energiabatoonide ja muude toidulisandite tarvitamist noorte seas.

 

Uuringu tulemused kokkuvõtlikult:

– Valgulisandite tarvitamisprotsent 10-18-aastaste seas – 9%

– Tarvitamisprotsent 10-15-aastaste seas – 3-5%

– Tarvitamisprotsent 16-18-aastaste seas – kuni 17%

– Kõikides vanusegruppides kasutavad poisid valgutooteid rohkem kui tüdrukud, vastavalt 13% ja 5%.

– Vanusegrupis 16-18 eluaastat tarvitavad valgulisandeid 25% poistest ja 9% tüdrukutest.

 

Vaata norrakeelset lehte, kust uuring pärineb

 

Loe ka Priit Simsoni arvamuslugu Jõumeeste puder, sohitegijate valik 15. veebruari Delfis