Täna ilmus meedias eritahulisi uudiseid Therese Johaugile määratud karistuse kohta. Osad meediakanalid on väitnud, et Norra Antidoping on teinud kõigest omapoolse soovituse 14-kuulise karistuse osas, osad jällegi väidavad, et 14-kuuline võistluskeeld on juba määratud.

 

Eesti Antidoping tegi omalt poolt päringu Norra Antidopingule uurimaks nende karistamise protseduuri. Tänasel hetkel on Norra Antidoping kogunud tõendid, küsinud sportlaselt selgitusi ning selle põhjal on soovitatud 14-kuulist võistluskeeldu. Selline otsus avaldati ka pressiteate vormis.

 

“Segadus on mõistetav, sest tavapäraselt avaldatakse juba määratud karistus, mitte ei kajastata selle poolikut protsessi,” kommenteerib Eesti Antidopingu juhatuse liige Elina Kivinukk.

 

Norra Antidopingu esindaja kommenteeris, et lõpliku otsuse Johaugi juhtumi osas teeb Norra Olümpiakomitee juures tegutsev distsiplinaarkomitee ning juhtumi osapoolte kuulamine toimub suure tõenäosusega järgmise aasta veebruarikuus.

 

Protseduur on Eesti praktikale sarnane, kus Eesti Antidoping kogub omapoolseid tõendeid, sh küsib sportlaselt selgitust, kuidas keelatud aine tema organismi sattus. Tõendid kogutud, esitatakse materjalid Eesti dopinguvastasele distsiplinaarkolleegiumile, kes korraldab osapoolte kuulamise ning teeb maailma dopinguvastasest koodeksist lähtuvalt otsuse karistuse osas. Vt rohkem karistuse määramise kohta.

 

Lisainfo: Elina Kivinukk, tel 5628 7762