FIS kinnitas kolme Eesti murdmaasuusataja ja treener Mati Alaveri võistluskeelu jõustumise

Kolmapäeval 8.aprillil edastatud Rahvusvahelise Suusaföderatsiooni (FIS) ametlikus infos kinnitati kolme Eesti sportlase dopingureeglite rikkumiste karistuste jõustumist. Seefeldi dopinguskandaaliga seotud otsuste lühikokkuvõtete alusel määrati Andreas Veerpalule ja Karel Tammjärvele veredopingu ja keelatud ainete (kasvuhormooni) kasutamise eest 4-aastane võistlemis- ja tegutsemiskeelud 2023. aasta 28. veebruarini. Algo Kärbi keeld veredopingu ja keelatud ainete kasutamise eest on tänu aktiivsele koostööle uurijatega lühem, 2,5 aastat ja kehtib 2021. aasta 5. septembrini. Kõigi kolme sportlase, erasponsorite toel rahastatud Team Haanja liikmete, võistlustulemused ja sellega saavutatud medalid, punktid ja auhinnad on koos sellega kaasnevate tagajärgedega tühistatud alates 22.veebruarist 2017. Treener Mati Alaveri 4-aastane tegutsemiskeeld kehtib 2023. aasta 27. augustini.

 

Kõik eelpool mainitud võistlus- ja tegutsemiskeelu saanud isikud tegid koostööd sakslasest dopinguarsti Mark Schmidti ja tema abilistega.  Mati Alaver vahendas sportlastele Schmidti kontakti ja koordineeris arsti ja sportlaste veredopingu teemalisi kohtumisi. M.Alaveri suusatreeneri kutsetunnistuse otsustas EOK (Eesti Olümpiakomitee) juba Seefeldi dopinguskandaali ilmsiks tulles kehtetuks tunnistada. 

 

FISilt sai 4-aastase võistluskeelu ka Kasahstani tuntud murdmaasuusataja ja Andrus Veerpalu hoolealune, Team Haanjaga regulaarset koostööd teinud Aleksei Poltoranin, kelle võistlemis- ja tegutsemiskeeld kehtib sarnaselt Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärve karistustele 2023. aasta 28. veebruarini.