Tutvu meie meeskonnaga: Testijuht Triin Lepp

03.08.2022

Meil on hea meel tutvustada Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA meeskonnaliikmeid, kes aitavad edendada ausat, eetilist ja turvalist sporti ning liikumisharrastust koostöös ühiskondlike, riiklike ja rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Millega Triin praegu tegeleb?

Triinu töö algab tegelikult palju kaugemalt, kui reaalne dopingukontrolli läbiviimine. Väga palju on strateegilist planeerimist, analüüsimist, kalkuleerimist ja koostööd WADA jt partneritega. Lihtsustatult öeldes jälgib ta erinevaid spordialasid, sportlaste saavutusi ja võistlusplaane, suhtleb (rahvusvaheliste) spordialaliitudega ja võistluste korraldajatega, koostab testimisplaanid ja leiab dopingukontrolliametnikud, kes dopingukontrolle ellu viivad. Kui proovid kogutud, algab suhtlus laboritega, tulemuste analüüs, ning halvimal juhul tegelemine leidudega. Lisaks pakub Triin abi ja tagasisidet tellijale, alaliidule ja/või sportlasele.

“Meie töö on suuresti ennetusliku sisuga. Toetame ausat sporti ja võrdseid võimalusi, ehk me loodame, et sportlased neid väärtusi kannavad, ning teeme keelatu/lubatu osas palju teavitustööd. Olen ka ise rahvusvahelise akrediteeringuga dopingukontrolliametnik (doping control officer), ning vahetult sportlasi testides näen, et mida aeg edasi, seda loomulikumaks osaks spordist dopingukontrolli peetakse. See on nagu iga teine reeglite järgimine, millele järgneb „tehniline kontroll”, kirjeldas Triin.

Millega tegeles Triin enne EADSEt?

Enne EADSET tegeles Triin 10 aastat Tervise Arengu Instituudis terviseedendusega ja rahva tervisega. Need teadmised ja kogemus kohalikust omavalitsusest, kus ta kuulus ka maakonna spordiliidu juhatusse, on talle valdkondlikuks baasiks. EADSEs töötatud 3 aasta jooksul on Triin läbinud mitmeid (e)kursusi antidopingu, WADA standardite ja teiste juhiste osas.

Trrinul on magistrikraad TTÜst personalijuhtimise erialalt ning bakalaureusekraad ärijuhtimises. Lisaks on ta läbinud EOK Spordijuhi 2.0 arenguprogrammi.

Kuidas Triin EADSEsse sattus?

“Mulle meeldivad väljakutsed ja uus valdkond – antidoping ja sport – seda kindlasti olid. EADSE testijuhi kohale oli avalik konkurss. Paari tuttava spordivaldkonna juhiga nõu pidades sain aru, et see võiks olla koht, kuhu sobin, ning kandideerimine ja töövestlus olid edukad. Kuna just sel ajal kogu senine töötajaskond vahetus, sain tööle asudes arvuti ja failid, kuid teadmisi ja juhendamist, kust täpselt pihta hakata, mitte. Õnneks sain minna väljaõppele Soome antidopingu agentuuri, ning jõudsin sealsete kolleegide abiga kiiresti järje peale,” kirjeldas Triin oma teekonda EADSEsse.

Triinu teekond ja saavutused EADSEs

“Tihti on minult naljaga küsitud, et kas saan aasta lõpus boonust selle pealt mitu sportlast on keelatud ainega vahele jäänud? Tegelikult on vastupidi. Me EADSEs loodame, et Eestis ning Eesti sportlaste hulgas oleks juhtumeid võimalikult vähe, ning suudame toetada sellise keskkonna loomist, kus petmine ei ole aktsepteeritud. Lisaks proovime dopingukontolli protseduuri teha sporlastele võimalikult normaalseks ja anname infot selle kohta mida, kuidas, ja milleks teeme, et ebamugavus oleks võimalikult väike. Soe tunne on, kui dopingukontrollist lahkudes ütleb sportlane: „Aitäh, nii tore oli!“. See kvaliteedi muutus ja parem suhtlus sportlastega on tekkinud just minu töötamise ajal,” ütles Triin.

Ta lisas, et üks tema saavutusi on ka see, et kõik Eesti dopingukontrolliametnikud on rahvusvahelise akrediteeringuga (International Testing Agency), ning saavad töötada olümpiamängudel või muudel suurvõistlustel suurriikide agentuuridega võrdsetena. Kvaliteedi muutuseks on ka see, et nad läksid seniselt paber-vormide süsteemilt üle tahvelarvutis oleva äpi kasutamisele. Kuid nagu ikka, viperusi tehnikaga jagub alati.

Mida meeldib Triinule vabal ajal teha?

Triin mängib paar korda nädalas hobi korras tennist. Kui vähegi võimalik veedab ta aega maal, riisub ja niidab aias, või jalutab koeraga mööda seenemetsa või mereranda. Triin on alati armastanud lugeda ja seetõttu ei lahku ta kunagi kodust ilma mõne raamatuta. Tagavaraks on tal telefonis ka paar e-raamatut! Lisaks laulab ta segakooris ning see on samuti „team effort“ ning nõuab oma aja.