Eesti Antidopingu (EAD) juhatuse liige Henn Vallimäe andis 5. märtsil intervjuu ERR uudistetoimetusele, kus teemaks oli Eesti sporti raputanud dopinguskandaal. Oma intervjuus ERRile ütleb ta, et dopinguga patustanute ausad ülestunnistused on küll teretulnud, kuid toonitab, et täiendavast uurimisest nad ei pääse. Vastavalt Rahvusvahelise Dopinguagentuuri (WADA) reeglitele kuuluvad uurimise alla ka sportlaste taustajõud, sealhulgas treenerid.

 

Eesti Antidopingu SA juhatuse liikme täispikk intervjuu ERRile.

 

Kas Algo Kärbi lisandumine dopinguga patustanute nimistusse mõjutab uurimisprotsessi? “Kindlasti mõjutab. Kõigepealt mõjutab sellega, et ühe mehe võrra on juhtum suurem ja hakkab rahvusvahelises plaanis tekkima eestlaste ülekaal. Ega seal suusatamises palju enam järele ei jäägi.”

“Tõsisemalt rääkides on erisus ka: kui kaks Eesti suusatajat on Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) uurimise all, siis Algo Kärbi uurimise ja menetlemise peab läbi viima Eesti Antidoping.”

 

Kes ja millised karistused peaks antud juhtumi puhul määrama? “Erinevad institutsioonid võivad karistusi määrata. Neid ei tohi kindlasti määrata topelt, ehk siis mitut karistust ühe rikkumise eest.”

 

Kuidas mõjutab uurimist meeste ülestunnistus? “Meie oleme selles mõttes veidi prokuröri rollis, selle hinnangu annab distsiplinaarkomisjon. Ma arvan, et see mõjutab kindlasti meeste endi elukäiku, et kuidas rasketel hetkedel hakkama saada. Ma tahaks ka teist poolt vaadata, et kas see ausus on lõpuni aus või vajalikult aus – siin võib veel erisusi tulla.”

 

Kas uurimise alla kuuluvad ka treenerid ja ülejäänud personal? “WADA koodeks ütleb väga selgelt, et need on taustajõud, kelle osalust ja tegevusi peab uurima ja vajadusel sanktsioneerima.”

 

Milliseid arenguid on nüüd oodata? “Kahetsusväärselt ei võta need otsused päevi või tunde aega, vaid rohkem. Ainuüksi sportlase poolse esimese selgituse tähtaeg on kümme päeva ja sealt siis minnakse edasi. Ma toonitan, et FIS on meie tegevusest teadlik ja võimalik et ka FIS ise võtab midagi ette, sest rahvusvahelise uurimisorbiidi alla sattunud sportlased koos oma taustajõududega võivad olla ka FIS-i orbiidis.”

 

Lisainfo

Henn Vallimäe
Juhatuse liige
SA Eesti Antidoping
henn.vallimae@antidoping.ee
info@antidoping.ee
+372 5022554